Jaki czajnik elektryczny wybrać? Subiektywny ranking czajników elektrycznych.

Czajnik elektryczny

 

Nieodłącznym elementem idealnego początku dnia lub popołudniowego relaksu jest kubek ulubionej kawy bądź herbaty. Każdy z nas może pozwolić sobie na chwilę przyjemności zapewnioną przez unikatową mieszankę kawy lub herbaty i... odrobiny wrzątku. Niezbędnym elementem każdej kuchni wielbiciela gorących napojów jest czajnik.

Na rynku występują dwa typy tego rodzaju sprzętu kuchennego: czajniki elektryczne oraz czajniki gazowe. Czym się różnią? Który z nich wybrać, aby najlepiej zaspokajał nasze potrzeby? W poniższym artykule znajdziecie kilka podpowiedzi.

 

Nowoczesność kontra tradycja: czajnik elektryczny czy gazowy?

 

Wraz z rozwojem technologii na rynku pojawiają się ulepszone bądź całkiem innowacyjne sprzęty kuchenne. Upowszechnienie elektryfikacji pozwoliło na modyfikację czajnika gazowego. W ten sposób do kuchni na całym świecie zawitał czajnik elektryczny. Czym różnią się między sobą oba rodzaje? Który z nich jest lepszy?

Czajniki gazowe wywodzą się z tradycyjnych naczyń, w których nasi przodkowie zagotowywali wodę na otwartym ogniu bądź na żeliwnych piecykach. Do niewątpliwych zalet tego rodzaju czajników należą niska cena zakupu i niskie koszty użytkowania. Bardzo praktycznym rozwiązaniem, którego nie oferują czajniki elektryczne, jest gwizdek sygnalizujący, że woda osiągnęła już dostatecznie wysoką temperaturę. W porównaniu do swoich elektrycznych odpowiedników nie mamy możliwości regulowania temperatury wody, a zagotowanie wrzątku trwa dużo dłużej.

Czajniki elektryczne oferują użytkownikom większy komfort gotowania wody, w tym m.in.: możliwość wyboru temperatury jaki woda ma finalnie osiągnąć, samodzielne wyłączanie się po zakończeniu pracy oraz wmontowane filtry antyosadowe, dzięki którym czajniki elektryczne wymagają rzadszego czyszczenia niż ich gazowe odpowiedniki. Najtańsze modele, wykonane z tworzyw sztucznych, można zakupić po bardzo niskiej cenie. Często zdarza się jednak, że zagotowana w nich woda ma zapach plastiku. W porównaniu do czajników gazowych koszt użytkowania jest wyższy, ale za to czas gotowania wody jest znacznie krótszy.

Porównując przedstawione wady i zalety obu rodzajów czajników: gazowe będą odpowiednie dla tradycjonalistów, którzy od czajnika nie oczekują niczego więcej niż zagotowania wody na wymarzoną kawę bądź herbatę. Dla całej reszty smakoszy gorących napojów, którzy od sprzętu kuchennego oczekują wielofunkcyjności, bezpieczeństwa (czajniki z filtrem) i komfortu użytkowania, polecamy czajniki elektryczne.

 

Czajniki elektryczne: jaki wybrać?

 Czajnik turystyczny Aigostar

Aktualny rynek czajników elektrycznych oferuje mnogość różnorakich modeli, różniących się między sobą nie tylko wzornictwem i kształtem (aktualnie dostępne są również czajniki elektryczne w wersji retro), ale również rodzajem i mocą grzałki, pojemnością (na rynku występują elektryczne czajniki turystyczne o pojemności 1 litra), dodatkowymi funkcjami (m.in. stopniem głośności; podobnie jak odkurzacze dostępne są ciche czajniki elektryczne) oraz tworzywem, z którego zostały wykonane.

Ze względu na ostatnią z wymienionych cech wyróżnia się czajniki wykonane z: tworzywa sztucznego, szkła, ceramiki oraz stali nierdzewnej.

Do zalet pierwszych z nich zalicza się ich niską cenę i małą wagę. Różnorodność dostępnych wzorów i kształtów umożliwia wybór najbardziej nam odpowiadającego, niestety plastikowe czajniki elektryczne nie zawsze pasują do aranżacji nowoczesnych bądź eleganckich kuchni.  Zagotowana w nich woda może charakteryzować się zapachem plastiku.

Z kolei ceramiczny czajnik elektryczny cechuje najwyższa jakość wykonania, ale również najwyższa cena. Łatwe w czyszczeniu, wykonane są z najzdrowszego do gotowania wody materiału, który nie nagrzewa się w takim stopniu jak np. szkło. Do ich wad należy dość znaczna waga oraz podatność na uszkodzenia.

Szklane czajniki elektryczne również należą do sprzętów wykonanych ze zdrowego tworzywa, łatwego w utrzymaniu w czystości. Niestety tak jak poprzedników charakteryzują je dość duża waga i podatność na uszkodzenia. Szklane ścianki czajnika dość szybko nagrzewają się do znacznej temperatury. Ze względu na atrakcyjny i nowoczesny design są często wybierane do aranżacji zabudowy kuchennej.

Ostatnim rodzajem czajników elektrycznych są wykonane ze stali nierdzewnej. Większość modeli zawiera wbudowaną termoizolację, co miało na celu ograniczenie nagrzewania się ścianek czajnika. Dodatkową zaletą takiej budowy jest dłuższe utrzymanie temperatury wody. Tak jak czajniki szklane ze względu na atrakcyjny design są często wybierane nie tylko jako sprzęt użytkowy nowoczesnej kuchni, ale również jej ozdoba.

 

Jak wyczyścić czajnik elektryczny?

 

Aby czajnik posłużył nam jak najdłużej, powinniśmy zadbać o jego czystość. Nawet modele z wbudowanym filtrem wymagają regularnego czyszczenia. Najczęściej występującym rodzajem zanieczyszczeń jeśli chodzi o czajniki jest osadzający się na grzałce kamień. Częstotliwość konieczności czyszczenia czajnika zależy w głównej mierze od twardości wody, która w nim gotujemy. Jak najskuteczniej odkamienić czajnik elektryczny?

Na rynku dostępnych jest wiele środków chemicznych, za pomocą których można pozbyć się kamienia z czajnika. Zawierają one środki żrące i trzeba uważnie czytać etykiety, aby przez pomyłkę nie zniszczyć czajnika przez zastosowanie zbyt mocnego środka.

Bezpieczniejszym sposobem jest zastosowanie tradycyjnych, naturalnych metod, a mianowicie octu lub cytryny bądź kwasku cytrynowego. Jeśli zdecydujemy się na użycie pierwszego z nich, do czajnika wlewamy mieszankę wody z octem w proporcji 1:1. Następnie należy zagotować mieszankę octową (tak jak wodę na kawę). W przypadku dużej ilości kamienia należy czynność powtórzyć 2-3 razy. Jeśli uznamy, że czajnik jest wystarczająco czysty, należy kilkakrotnie zagotować w nim samą wodę, w celu pozbycia się zapachu i smaku octu.

W przypadku zastosowania soku z cytryny/kwasku cytrynowego należy je zmieszać z wodą w proporcji 30g soku/kwasku na 1l wody. Dalszy etap usuwania kamienia z wnętrza czajnika wygląda tak samo jak w przypadku użycia octu.