Subiektywny przegląd dostępnych na rynku blenderów i mikserów.

Jednymi z najpopularniejszych robotów kuchennych są miksery, od lat ułatwiając kucharzom pracę. Trochę zmienioną wersją, która oprócz mieszania również rozdrabnia składniki, są blendery. W połączeniu umożliwiają komponowanie deserów, koktajli lub sosów, ale również kruszenie lodu czy mielenie orzechów.

W celu rozeznania się w obecnym rynku sprzętu kuchennego przedstawiamy Państwu subiektywny ranking blenderów i mikserów, który może pomóc w odpowiedzi na pytanie „Jaki mikser/blender wybrać?”.

Ranking mikserów kuchennychMikser i blender - rodzaje, różnice i cechy wspólne

Pierwszy z wymienionych sprzętów kuchennych ma za zadanie zmielić/zetrzeć na miazgę swoimi ostrzami wybrane przez użytkownika produkty, jednocześnie je mieszając (doskonale nadają się do przygotowywania drinków, stąd ich inna nazwa „szejker”). Natomiast mieszadła miksera służą tylko i wyłącznie do mieszania (pomijając dodatkowe końcówki, czasami dostępne do kupienia w zestawie). Po angielsku blend oznacza dokładnie „mieszać”, więc można dopuścić się stwierdzenia, że sprzęty te spełniają praktycznie takie same zadania (niektóre z opisanych robotów kuchennych spełniają zadania obu omawianych sprzętów jednocześnie).

Podstawowy podział mikserów przedstawia się następująco:

-       ręczne, składające się z przenośnego korpusu z rączką i wymiennymi końcówkami mieszającymi; są tańsze niż modele stacjonarne; istnieje możliwość zakupu miksera ręcznego w zestawie z miską, szeregiem przeróżnych mieszadeł (m.in. do ucierania);

Sprawdź naszą ofertę mikserów ręcznych:


-       stacjonarne, droższe od poprzedników, ale sprzedawane zawsze w komplecie z kompatybilną misą, do której są przymocowane; nie ma potrzeby trzymania urządzenia, dlatego można swobodnie zająć się odmierzaniem i dodawaniem składników; wyróżnia się modele z misą obracającą się oraz nieruchomą, a także z ruchomym ramieniem miksera (ciasto nie jest mieszane tylko w jednym miejscu) bądź przytwierdzonym na stałe. Jednym z nich jest mikser planetarny, który cechuje nieruchoma, przytwierdzona do reszty urządzenia misa oraz obracające się równocześnie wokół własnej osi i krawędzi miski mieszadła. Pomimo dość dużych gabarytów i wagi nadal są chętnie wybierane przez cukierników z uwagi na dokładność w mieszaniu i ubijaniu ciasta.

Ranking blenderówAnalogicznie do miskerów, blendery również dzieli się na ręczne (tzw. „żyrafy”) oraz stacjonarne. Pierwsze z nich charakteryzują się brakiem pojemnika (można kupić w zestawie), podłużną budową i możliwością zastosowania różnego rodzaju końcówek. Blendery kielichowe składają się z ostrza zamontowanego na spodzie stacjonarnego kielicha, napędzane są przez silnik zamontowany w podstawie urządzenia. Cechuje je duża moc (blendery wysokoobrotowe) a także samodzielna praca. Siłą grawitacji obrabiane produkty spożywcze opadają na dno kielicha, gdzie znajduje się zamontowane ostrze, wszystkie składniki są więc dokładnie zmielone i wymieszane.

Zobacz blender ręczny o dużej mocy:

Mocny blender Esperanza Passata 800W

Najważniejsze parametry- na co zwracać uwagę przy zakupie

Z uwagi na duże podobieństwo obu rodzajów robotów kuchennych rodzaje i znaczenie poszczególnych parametrów omówione zostaną wspólnie. O możliwościach i komforcie użytkowania decydować będą:

-       MOC: im wyższa, tym lepiej!

-       MATERIAŁ Z KTÓREGO WYKONANO SPRZĘT: najlepsze są urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej z uwagi na większą wytrzymałość w kontakcie ze składnikami płynnymi i na twardość w przypadku rozdrabniania twardych produktów. Rączka powinna być ergonomiczna (łatwo układać się w dłoni) i pokryta antypoślizgowym materiałem syntetycznym.

-       KOŃCÓWKI/OSTRZE: jeśli chodzi o noże do blendera, na rynku oferowane są modele z ostrzami dwuskrzydłowymi oraz czteroskrzydłowymi (im więcej „skrzydeł”, tym lepsze rozdrabnianie). Końcówki do miksera i niektórych rodzajów blendera to temat rzeka, ale podstawowy podział dotyczy budowy oraz funkcji. Wyróżnia się mieszadła: standardowe, z szeroką taśmą (mieszają szybciej i dokładniej), balonowe i hakowe (do ucierania i zagniatania ciast).

-       GENEROWANY HAŁAS: im ciszej pracuje maszyna, tym wygodniej się z niej korzysta.

-       MONTAŻ/DEMONTAŻ: łatwość składania poszczególnych części blendera i miksera oraz ich rozmontowania raz ilość elementów składowych świadczy o komforcie używania i czyszczenia sprzętu.

-       POZIOMY REGULACJI PRĘDKOŚCI: pozwalają na dostosowanie obrotów ostrzy/mieszadeł do potrzeb użytkownika. Niektóre blendery posiadają również pulsacyjny tryb pracy.

-       ZASILANIE: najnowsze modele są bezprzewodowe (ładowane w stacji dokującej), nie trzeba więc martwić się plączącym się niepotrzebnie kablem i ograniczeniem wynikającym z jego zasięgu.

-       FUNKCJE DODATKOWE: niektóre miksery oferują zestawy z podstawką pod miskę z wbudowaną wagą kuchenną.  Wybrane modele blenderów sprzedawane są z pojemnikami w których można bezpośrednio przygotowywać napój. Z racji dość małych rozmiarów tych pojemników (do 1l) można je nazwać mini blenderami kielichowymi.  Wspomniane naczynko posiada szczelne zamknięcie, więc bezpośrednio po przygotowaniu można zapakować przygotowany koktajl i ruszyć z nim w drogę (blender sportowy).